GRATIS VERZENDING VANAF €29,-!

07 november, 2021 2 Leestijd

Waar zijn NocX van gemaakt?

Al onze sokken worden gemaakt van 80% katoen, 17% nylon en 3% elastaan. In deze blog leggen we iets meer uit over deze materialen en waardoor deze combinatie resulteert in de meest comfortabele zorgsokken! We willen natuurlijk dat de sokken tijdens je drukke dag in het ziekenhuis goed blijven zitten. Met zweetvoeten maak je op de OK namelijk geen vrienden!

Katoen - 80%

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen. De combinatie van zacht en ademend maakt katoen tot een zeer fijn materiaal voor sokken en andere kleding. Bovendien voorkomt het zweetvoeten in je sokken! 90% van al het katoen in de wereld wordt gewonnen in Centraal-Amerika.

Katoen wordt in gebieden met een tropisch klimaat al duizenden jaren gebruikt om zeer fijn lichtgewicht doek te maken. Onderzoekers beweren dat Egyptenaren in 12.000 v.Chr. al katoen hadden, en hebben sporen van katoen gevonden in Mexicaanse grotten die ongeveer 7000 jaar oud waren. De grote Griekse historicus Herodotus over Indische katoen: "Er zijn daar bomen die in het wild groeien en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen. De Indiërs maken hun kleren van deze boomwol".

Nylon - 17%

Nylon werd ontwikkeld als vervanger van zijde. Door schaarste aan zijden stoffen in de Tweede Wereldoorlog werden deze vervangen door nylonstoffen, onder andere in parachutes. Later werd nylon ook gebruikt als goedkope en lichtgewicht vervanger van metaal in apparaten, machines en werktuigen.

Nylon is het bekendst van textiel: naast jassen, leggings en lingerie vindt je nylon ook in jouw NocX! Andere toepassingen zijn tiewraps, tandenborstels, vloerbedekking,  klittenband, horrengaas en visnetten 

In de techniek wordt meestal glas- of mineraalgevuld nylon gebruikt. Voorbeelden zijn tandwielen in printers en kopieermachines, en allerlei andere kleine onderdelen als hefboompjes en palletjes. In de autonijverheid wordt veel glasgevuld nylon ingezet om metaal te vervangen. De voordelen zijn daar voornamelijk de grote gewichtsbesparing en eenvoudiger manier van fabricatie (spuitgieten), wat op een sterke kostenreductie neerkomt.

Elastaan - 3%

Elastaan (spandex) is een kunstvezel die zich van andere kunstvezels onderscheidt door zijn grote elastische rekbaarheid. Het materiaal werd in 1959 uitgevonden door Joseph Shivers, een chemicus van het bedrijf DuPont.

Het kenmerk van elastaan is dat het tot 6 keer de oorspronkelijke lengte uitgerekt kan worden en dan bij wegnemen van de spanning tot de oorspronkelijk lengte terugkeert. Met andere woorden, elastaan heeft een elastische rek van wel 600%! Door deze uitzonderlijk rekbaarheid zitten jouw NocX altijd is gegoten. De sokken passen zich gemakkelijk aan elke individuele voet aan.

Elastaan wordt gebruikt in steunende en corrigerende artikelen zoals steunkousen, enkelbanden e.d., in badpakken en als bijmenging in kleding, zoals spijkerbroeken en T-shirts, zodat deze soepeler en elastischer wordt.

Conclusie

Alle NocX bestaan uit een combinatie van katoen, nylon en elastaan. Samen resulteren deze materialen in sokken die rekbaar, warm, ademend en kwalitatief sterk zijn. Hierdoor zijn het niet alleen lekker sokken voor op de bank, maar ook tijdens je werk in het ziekenhuis op de poli, OK en SEH!


Reactie plaatsen

Nieuwsbrief